Kopia av Kopia av Mittroligaklassrum.png
Sök

Imorgon börjar vi med en ny bokcirkel och nya lärgrupper. Den nya boken vi kommer läsa är i natt jag drömde. Så här kan det se ut när jag startar upp ett nytt område.


1. Jag går igenom kunskapskrav, hur veckorna kommer se ut.


2. Vi kommer gå igenom en av lässtrategierna varje vecka. Imorgon kommer vi kolla på att förutspå https://urskola.se/Produkter/194364-De-fem-lasstrategierna-Forutspa


3. Eleverna får arbeta i classroom med arbeta med förförståelsen av boken. Vad tror de kommer hända? Vad säger layouten? Vad säger rubriken? Varför tror du detta.


4. Sedan läser vi 2 kapitel tillsammans i klassen. Diskuterar och reflekterar.


5. De får i läxa att läsa 2 kapitel hemma, använda sig utav en vald strategi de ska fokusera på denna veckan.


6. På fredagen får de i sina lärgrupper redovisa vad de kommit fram till. Vad hade de hittat som var lika? Olika? Varför tror de att det är så? Hur har veckans arbete gått ? Hur gick grupparbetet ? Vad ska de ta med till kommande vecka?


7. Jag ger feedback i classroom på deras reflektioner varje vecka.


Det har varit mycket uppskattat denna första delen av terminen att arbeta så. Faktiskt inga elever som hade något negativt att säga om arbetssättet. De tyckte om att vi fokuserade på olika strategier varje vecka, då hann de inte tröttna.

Bifogar dokumentet eleverna får inför arbetsområdet.

Hoppas någon får hjälp av det =)

Ha en fin söndag!
Favorit i repris från förra året.

Jag hittade denna idén på en amerikansk instagram. Följer många härliga konton även där. De hade gjort en samling med vilda saker. Så jag satte mig och gjorde en svensk variant av denna, tillsammans med min dotter. Roligt att göra hemma, men också på förskola, förskoleklass och årskurs 1-2.

Instruktioner:

Måla hela äggkartongen i valfri färg, låt torka.Klipp ut mallen till framsida samt insida.Klistra fast mallarna på äggkartongen.Leta upp sommarsaker /höstsaker i naturen.Ha härligt letande tillsammans. Redovisa för varandra vad man har hittat. Kommer inom kort lite tilläggsmaterial till detta. Med lite andra motiv istället för bara en fjäril, med också andra djur.


Mall hittar du i slutet av detta inlägg.


Just nu blomstrar det ute i vår natur. En rolig aktivitet innan man går på sommarlov, när fler blommor har kommit upp.Här hittar du mall till materialet. Dela gärna blogginlägget om du tycker om det du ser =)

KRAM

Tagga gärna mig på instagram: Mittroligaklassrum och #mittroligaklassrum alltid lika roligt att få se sitt material goes live=) .Hur pratar ni med era elever om vikten av att samarbeta och uppmuntra varandra för att tillsammans övervinna rädslor och våga? Att skapa en klass trygg är så viktigt. Detta påverkar kunskapsutvecklingen på många sätt. Att eleverna känner sig trygga och att alla accepterar varandras olikheter, gör att man som elev blir trygg i att våga, våga synas, höras men framförallt att ha fel.


Ni som följt mig ett tag vet att jag visat lite från den digitala plattformen Peppy Pals school.

Där har de fina filmer från Peppy Pals med tillhörande diskussionsfrågor för åk F-3. Jag har även använt det i min åk 5 och det funkar jättebra när jag först säger att filmerna är för yngre barn och att de ska lyssna på vad som sägs och det dilemma som visas.. Det är så viktigt att våga prata om hur det känns att vara rädd och här är ett enkelt sätt att börja. Mer material finns på Peppy Pals School (eq.peppypals.com) och om ni vill kan ni prova gratis i en månad ange koden PeppyTanja19 .Så testa redan idag. Om ni testar får ni gärna kommentera vad ni tycker om materialet som finns på deras sida.

Till varje film har de diskussionsfrågor som du kan använda i gruppen. Jag använder mig utav EPA-metoden i min undervisning för att alla ska få fram sina tankar och känslor runt frågorna. Detta skapar goda förutsättningar för diskussioner som leder framåt.


T'ävla här