Begreppet att läsa med flyt & inlevelse!

Jag har valt att grotta ned mig i de matriser som finns för arbetsmaterialet Simsalabim. Vilket är det material och lärarhandledning jag idag använder i min svenska undervisning. HÄR kan du beställa gratis prover från materialet.

Det är första gången jag använder det, och jag tycker att det är bra än så länge.

Nu arbetar vi med kapitel 2, vilket bla är att kunna läsa med flyt, läsa en pjäs osv. Träna på att kunna läsa texter med inlevelse.


1. Jag gav eleverna instruktionen att de skulle lyssna på mig när jag läser sagan första gången och sedan en andra gång. De skulle tänka på vad skillnaden var för dem när de lyssnade. Vad som hände med dem och hur de skiljde sig åt.


2. Jag läste sagan bockarna bruse rakt upp och ned utan inlevelse. Sedan läste jag den en gång till med inlevelse. Använde min röst på olika sätt för att förtydliga innehållet i berättelsen


3. Efteråt lyfte vi allas tankar runt skillnaden på de båda gångerna. De tyckte att det var mkt intressantare att lyssna andra gången när jag läste med inlevelse och de märkte att jag gav karaktärerna i berättelsen liv på ett annat sätt. De tog upp de saker som var syftet att de skulle se med denna lilla uppgift.


4. Sista steget var att de fick ut texten. Jag satte ihop dem i lärpar. De kommer få fortsätta att arbeta i dessa lärpar. De fick då göra samma sak med varandra, som jag nyss hade gjort för dem.


5. Nästa lektion blir att de ska med hjälp av en bildserie rita berättelsen.( För att se om de kan göra sig förstådda med hjälp av bilder).


Syftet:


1. Förstå begreppet läsa med flyt & inlevelse. Detta gör att de får en djupare förståelse när vi diskuterar matrisen och vart de ligger på just denna kunskapspunkt. Samt vad det gör med den som lyssnar. Varför det är viktigt att kunna läsa med inlevelse.


2. Kunna diskutera med en kamrat


3. Träna på att samarbeta och våga använda sin röst på olika sätt ( retorik ). Kopplat även till den musikal vi håller på med i klassen.


Detta är några syften med uppgiften.


Här kan du ladda ned mall för bildserien gratis.2280 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla