Värdegrundsarbete i jul!

Jag brinner för värdegrundsarbete. Det är något som jag arbetar med dagligen på olika sätt. Det är grunden för att ha en fungerande klass, men också för att eleverna ska få studiero. Jag väver in arbetet i alla de övriga ämnena och lyfter viktiga ämnen när de kommer upp och knyter an detta till mitt arbete. För mig är det viktigt att det är ett naturligt inslag i eleverna skolvardag.


Det är ingen nyhet att eleverna känner sig trygga om de känner trygghet & inkluderade i en grupp. Hela gruppen blir mer positiv som resultat. Det är dit jag vill nå som lärare i alla barngrupper jag har.


Mina elevers inflytande i gruppen är så otroligt viktiga. Att de blir sedda, hörda och att deras tankar tas till vara på. De punkter vi har i våra trivselregler är kopplade direkt till det värdegrundsarbete vi arbetar med i min grupp.

Något jag försöker sätta mig in i mer är kollegialt lärande, att alla personer i en grupp behövs för att arbetet ska kunna fortgå och nå sitt slutmål. Alla måste dra sitt strå till stacken, och allas tankar är viktiga för att det ska fungera.


 • I tidigare årskurser har vi kollat på många filmer som eleverna får reflektera runt, hur ser normerna ut och hur tycker eleverna att det ska vara i ett samhälle? Ur.se har många bra serier för detta, för alla årskurser.

 • Eleverna måste vara delaktiga.

 • Som nu när vi ska ha arbetsområde Norden. Då får eleverna själva välja hur de vill ta reda på fakta, hur ska de redovisa det och på vilket sätt vill de lära sig om sitt valda land. Här vill jag att de ska reflektera runt det här med studieteknik. Hur lär jag mig bäst? En del vill kolla på filmer, lyssna på musik när de läser, läsa fakta böcker, hitta information på nätet osv. Av mig får de punkter som ska vara med, som de utgår från.

 • För mig är det viktigt att hitta sätt så att alla elever våga säga vad de tycker & tänker. Hur vill de redovisa? hur vill de visa att de lärt sig?

 • Vi arbetar också med faddergrupper, nu kommer jag kicka igång med en mindre årskurs. De äldre kommer läsa för de yngre. Här jobbar vi över klassgränserna.

 • Eleverna har fått presentera arbeten de arbetat med för yngre årskurser.

 • Var tydlig med vad du förväntar dig av eleverna.

 • Vara konsekvent med miljön på skolan. Nolltolerans mot skrik och att man stör i klassrummet. Lärandet är viktigt. Det vill jag att eleverna ska förstå. Samt att det är deras arbetsplats. Hur vill de ha det där?

Många tankar i ett och samma inlägg. Men hoppas ni blev lite kloka på vad jag vill förmedla =)


 • Nu till jul kommer eleverna få skriva ned 12 goda gärningar de vill göra fram till jul. Tex hjälpa en kompis att förstå något som hen behöver hjälp med.

 • Ta med en kompis i en ny lek.

 • Leka med någon de inte brukar leka med osv.En video på materialet. Den sista blev tokig som sagt. Men skrivaren fick slut på färg så kunde inte skriva ut en ny. Det får ni leva med. Följ mig gärna på youtube. Varje söndag kommer upp en härlig video på något skolrelaterat tips. KRAM
För varje punkt som eleverna gör, klipper de av en remsa. Målet är att alla ska vara klippa fram till jul. Sista punkten hamnade lite konstigt på min lista =)


Du hittar den gratis HÄR. Du behöver ett konto, men gratis för nedladdning.1632 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
0